Tetra pelene (“tetranje”)

“Tetranje” je najjednostavniji i najpovoljniji model primjene platnenih pelena

Što je potrebno za tetranje?

Tetranje, odnosno primjena tetra pelena za prematanje bebe, najpovoljniji je oblik korištenja platnenih pelena. Tetranje je najsličnije onome što su naši roditelji koristili za nas.

Za kretanje u pustolovinu tetranja potrebno je nabaviti:

  • 30-40 kvalitetnijih tetra pelena,
  • nekoliko Snappy kopčica te
  • covere, tj. zaštitne gaćice (3-4 komada univerzalne veličine ili 3-4 komada za svaku veličinu).

Kada je riječ o tetra pelenama, valja napomenuti da je za tetranje potrebno izabrati one sa što većom gustoćom (idealno iznad 140 g/m2).

Zaštitnih gaćica (covera) potrebno je 3-4 u slučaju da pelene pelene peremo svaki drugi dan. U slučaju kad je beba samo piškila, zaštitne gaćice možemo koristiti više puta kroz dan. Ako su zaštitne gaćice zaprljane kakicom, tada ih je potrebno isprati te ostaviti da čekaju pranje. Više o održavanju pročitajte u postu Čuvanje i održavanje platnenih pelena.

Tetrati se može za vrijeme cijelog pelenaškog staža (od rođenja do druge-treće godine), a ono je osobito pogodno za sam početak, za prve bebine mjesece. Roditelji često na samom početku kreću s tetranjem neovisno o tome za koji su se tip platnenih pelena odlučili za poslije.

Izračun troškova

Ukupna investicija za gore navedeni paket iznosi oko 600 kn za tetra pelene, 60 kn za 3 Snappy kopče i oko 400 kn za 3-4 univerzalna covera. Ovim dolazimo do ukupnog iznosa od 1060 kn.

Ako se odlučite za covere po veličinama (zaštitne gaćice odgovaraju težini djeteta), tada je trošak nešto veći jer su za svaku veličinu potrebna 3-4 covera (npr. za 3-6 kg, 7-10kg, više od 11kg i slično). U ovom drugom slučaju, za cijeli pelenaški staž potrebno je izdvojiti oko 1860 kn (600 + 3×400 + 60).

I uz očekivano nešto malo veće troškove struje i vode, možemo vidjeti da je ukupna investicija drastično manja od investicije za jednokratne pelene koja za 2 godine pelenaškog staža iznosi oko 12.000 kn (oko 500 kn mjesečno kroz 24 mjeseca).

Kako koristiti tetra pelene?

Potrebno je isprobati više foldova (načina motanja tetra pelena) te se odlučiti za one koji najbolje odgovaraju i mami i bebi.

U nastavku slijedi prikaz nekih od foldova.

  • Kite Fold

Maksimalan broj slojeva tkanine nalazi se na prednoj strani

  • Origami Fold

Slojevi tkanine su podjednako raspoređeni

  • Gaynor’s Fold For Girls

Maksimalan broj slojeva tkanine nalazi se u sredini

  • Jo’s Fold

Slojevi tkanine su podjednako raspoređeni

  • Pickman Fold

Maksimalan broj slojeva tkanine nalazi se u sredini

  • Airplane Fold

Maksimalan broj slojeva tkanine nalazi se na prednoj strani

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *