Moderne platnene pelene

Moderne platnene pelene izgledaju i jednostavno se primjenjuju kao i jednokratne pelene, ali su za razliku od jednokratnih pelena izrađene od prirodnih materijala zdravih za bebinu kožu

Što je potrebno za primjenu modernih platnenih pelena?

Pod pojmom modernih platnenih pelena (MPP) podrazumijevaju se pelene koje svojim izgledom nalikuju jednokratnim pelenama, ali su izrađene od prirodnih materijala kao što su npr. pamuk ili bambus.
Na takve pelene potrebno je postaviti i zaštitne gaćice (eng. cover) koje će omogućiti paropropusnost i vodonepropusnost, odnosno osigurati da tekućina ostaje u peleni, a da pri tome koža diše.

Za kretanje u MPP pustolovinu potrebno je nabaviti:

 • 20-30 MPP (ovisno o tome koliko ih često planirate prati – 20 je dovoljno za pranje svaki drugi dan)
 • Zaštitne gaćice, tj. covere (3-4 komada univerzalne veličine ili 3-4 komada za svaku veličinu).

Zaštitnih gaćica (covera) potrebno je 3-4 komada u slučaju da pelene pelene peremo svaki drugi dan. Kada je beba samo piškila, zaštitne gaćice možemo koristiti više puta kroz dan. Ako su zaštitne gaćice zaprljane kakicom, tada ih je potrebno isprati te ostaviti da čekaju pranje. Više o održavanju pročitajte u postu Čuvanje i održavanje platnenih pelena.

Za noćne platnene pelene poželjno je izabrati one koje u sebi sadrže bambus i/ili konoplju zbog veće upojnosti u odnosu na pamuk. Za dneve MPP pamuk je više nego dovoljna opcija.

Izračun troškova primjene modernih platnenih pelena

Ukupna investicija za gore navedeni paket iznosi oko 1600 kn za 20 MPP i oko 400 kn za 3-4 univerzalna covera. Ovim dolazimo do ukupnog iznosa od 2000 kn.

Ako se odlučite za covere po veličinama (zaštitne gaćice odgovaraju težini djeteta), tada je trošak nešto veći jer su za svaku veličinu potrebna 3-4 covera (npr. za 3-6 kg, 7-10kg, više od 11kg i slično). U ovom drugom slučaju, za cijeli pelenaški staž potrebno je izdvojiti oko 2800 kn (1600 + 3×400).

I uz očekivano nešto malo veće troškove struje i vode, možemo vidjeti da je ukupna investicija drastično manja od investicije za jednokratne pelene koja za 2 godine pelenaškog staža iznosi oko 12.000 kn (oko 500 kn mjesečno kroz 24 mjeseca).

Podjela modernih platnenih pelena

Platnene pelene možemo podijeliti prema:
1. Veličini (univerzalne i one izrađene u različitim veličinama)
2. Modelu (“fitted”, “split” i “pocket”)
3. Načinu na koji se kopčaju (čičak i drukeri)

1. Moderne platnene pelene prema veličini

a) Univerzalne platnene pelene (OS)

Univerzalne platnene pelene ( ili OS pelene = one size) su one koje je moguće koristiti tijekom cijelog pelenaškog staža. One se izrađuju u samo jednoj veličini, odgovaraju za bebe od 3,5 do 15 kg te ih je moguće prilagođavati drukerima po dubini (skraćivati i produžavati).

Na slici ispod nalazi se slika univerzalne Petit Lulu moderne platnene pelene preuzeta s njihove službene stranice https://www.petitlulu.eu:

Blog Platnene pelene - post Moderne platnene pelene - fotografija Petit Lulu univerzalna moderna platnena pelena (https://www.petitlulu.eu)
Petit Lulu univerzalna moderna platnena pelena (https://www.petitlulu.eu)

Na peleni sa slike možemo uočiti red bijelih drukera na prednjoj strani. Ova je pelena već skraćena za jednu veličinu (zakopčan je gornji red drukera). Može se dodatno skratiti kopčanjem donjeg reda drukera. Istom logikom, otkopčavanjem svih drukera dobije se najdublja pelena namijenjena za veće bebe.

b) Platnene pelene po veličinama

Ove je pelene potrebno nabaviti ovisno o trenutnoj veličini bebe (slično kao i jednokratne pelene). Najčešće dolaze u nekoliko veličina, na primjer: NB (New born – pelene za novorođenče), M (5-9 kg), L (10-15 kg), XL (više od 15 kg).
Veličine i kategorije ovise o proizvođaču i međusobno se razlikuju tako da je pri kupovini potrebno proučiti deklaraciju.

2. Moderne platnene pelene prema modelu

Prema modelu razlikujemo 3 vrste platnenih pelena:

Blog Platnene pelene - post Moderne platnene pelene - shema različitih modela modernih platnenih pelena - split, pocket, fitted
1. “Fitted” pelene 2. “Split” pelene 3 “Pocket” pelene

a) “Fitted” platnene pelene

“Fitted” platnene pelene izrađene su na način da imaju ušiveno pojačanje (upojni dio) po sredini pelene. One odlično upijaju, ali im je mana što se malo dulje suše.
Primjer takve pelene je model Sandy’s Fitted Diaper proizvođača Mother Ease (https://mother-ease.com/):

Blog Platnene pelene - post Moderne platnene pelene - Sandy's Fitted Diaper (https://mother-ease.com/)
Sandy’s Fitted Diaper (https://mother-ease.com/)

b) “Split” platnene pelene

“Split” platnene pelene nemaju ušiveno pojačanje već dodatne uloške koji se stavljaju na pelenu. Za malene bebe moguće je koristiti pelenu bez uložaka. Ulošci se mogu dodavati kasnije kako beba raste s ciljem pojačavanja upojnosti pelene.
Primjer “split” pelene je model Kreativnog kutka (https://www.brusandesign.hr) sa slike:

Blog Platnene pelene - post Moderne platnene pelene - Kreativni kutak - split pelena (https://www.brusandesign.hr/)
Kreativni kutak – split pelena (https://www.brusandesign.hr/)

c) “Pocket” platnene pelene

“Pocket” platnene pelene se nemaju ušiveno pojačanje već dolaze s ulošcima. Za razliku od “split” modela, ulošci se ne stavljaju na pelenu, već se umeću u za njih predviđeni džep. Na slici je prikaz Coki Loki pelene s džepom (http://cokiloki.rs/):

Blog Platnene pelene - post Moderne platnene pelene - Coki Loki pelene s džepom (http://cokiloki.rs/)
Coki Loki pelene s džepom (http://cokiloki.rs/)

3. Moderne platnene pelene prema načinu kopčanja

Platnene pelene mogu se zakopčavati drukerima ili čičkom (što je sličnije jednokratnim pelenama). Način zakopčavanja ovisi o modelu pelena i proizvođaču.
Najbolje je isprobati oba načina kopčanja te se odlučiti za to koji vam bolje odgovara. Čičak je možda malo jednostavnije i brže namjestiti malim bebama. Kod kopčanja drukerima, ponekad se zna dogoditi da bi nam bilo idealno kada bi postojao bar još jedan dodatni druker.
No, kako bebe rastu, drukeri se počinju činiti “sigurnijom” opcijom zato što bebe počinju pokazivati interes za pelene i čičke te ih često znaju samostalno odljepljivati.

Zaštitne gaćice (coveri)

Moderne platnene pelene u sebi nemaju ušiven vodonepropusan te ih je zbog toga preko njih potrebno koristiti zaštitne gaćice (“covere”). Coveri su izrađeni od PUL materijala koji je vodonepropusan, a paropropusan te na taj način omogućuje koži da diše te zadržava tekućinu u peleni.
Kao i pelene, coveri dolaze:

 • u univerzalnoj veličini (OS) te se po dubini prilagođavaju drukerima
 • u nekoliko veličina ovisno o veličini bebe (npr. Newborn, Small, Medium, Large).

Na slici je prikazan Mother Ease Airflow cover (https://mother-ease.com/). Ovo je jedan od najhvaljenijih covera od strane mama koje koriste platnene pelene. Dolazi u veličinama :

Blog Platnene pelene - post Moderne platnene pelene - zaštitne gaćice (cover) Mother Ease Airflow (https://mother-ease.com/)
Mother Ease Airflow cover (https://mother-ease.com/)
 • ME Newborn – 2.5 – 5.5 kg
 • ME Small – 3.5 – 5.5 kg
 • ME Medium – 4 – 9 kg
 • ME MedLarge – 9 – 13 kg
 • ME Large – 12 – 16 kg
 • ME XLarge – 16 – 21 kg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *