Stripping

Stripping je metoda temeljitog namakanja, pranja i ispiranja pelena koja se primjenjuje u posebnim slučajevima kada pelene želimo dodatno očistiti

Blog Platnene pelene - post Stripping - fotografija majke i djeteta koji su pružili ruke prema mlazu vode.

Što je stripping?

Stripping je metoda temeljitog namakanja, pranja i ispiranja pelena koja se ne primjenjuje često, nego samo u posebnim slučajevima kada pelene želimo dodatno očistiti.

Kada primjenjujemo stripping?

Neke od najčešćih situacija kada je stripping potreban su:

 1. Neugodan miris pelena
  Ponekad platnene pelene mogu poprimiti neugodan miris kojeg se pranjem nikako ne možemo riješiti. Razlozi za to leže u deterdžentu i amonijaku koji se skupe u pelenama, ali i u tvrdoj vodi koja je svojstvena za naše krajeve.
 2. Kupnja rabljenih pelena
  Nakon kupnje rabljenih platnenih pelena želimo svom djetetu osigurati čiste i ispravne pelene.
 3. Korištenje tuđih perilica za rublje
  Na godišnjem odmoru ili u nekim drugim sličnim situacijama prisiljeni smo koristiti tuđe perilice za rublje za koje ne znamo kako su održavane. Nakon toga, za svaki slučaj, želimo dodatno očistiti platnene pelene koje smo u njima prali.

Kako se radi stripping?

 1. Platnene pelene stavljamo na 3 sata u lavor s vrućom vodom i limunskom kiselinom ili octom. Na 8 litara vode potrebno je staviti 2 žlice limunske kiseline ili 1 litru alkoholnog octa.
  Za bambus pelene nikako ne smijemo koristiti ocat, samo limunsku kiselinu.
  Pelene na ovaj način nije uputno namakati dulje od 3 sata jer u tom slučaju može doći do oštećenja gumica.
  PUL ne smijemo namakati u vrućoj vodi s octom ili limunskog kiselinom. Njega je potrebno namakati u vodi do 60°C s dodatkom izbjeljivača koji su namijenjeni isključivo za pranje pelena.
 2. Nakon namakanja, pelene je potrebno isprati.
 3. Potom pokrećemo ciklus pranja pelena – biramo najdulji program i temperaturu od 60°C i pranje BEZ dodavanja deterdženta.
  Ovakav ciklus pranja potrebno je ponavljati nekoliko puta, sve do trenutka kada se voda u mašini više ne pjeni (najčešće od 2-4 puta).
 4. U zadnjem koraku pokrećemo klasičan ciklus pranja, na način na koji i inače peremo platnene pelene. Peremo ih s deterdžentom (količina deterdženta prema uputi s deklaracije), na 60°C, do 800 obrtaja centrifuge i s dodatnim ispiranjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *