Čuvanje i održavanje platnenih pelena

Zaboravite sve što su vam pričale mame o platnenim pelenama. Održavanje platnenih pelena danas nije nikakav bauk – puno je lakše i jednostavnije.

Nove platnene pelene potrebno je prije prve uporabe oprati sukladno deklaraciji koja se na njima nalazi.

Blog Platnene pelene - post Čuvanje i održavanje platnenih pelena - fotografija dječaka koji sjedi u kanti, drži sapun u ruci i kupa se

Što s uprljanim pelenama i coverima?

1. Platnene pelene

Platnene pelene je kroz dan potrebno mijenjati svaka 2 do 3 sata. Naravno, u slučaju da je dijete kakalo, pelenu je potrebno zamijeniti odmah.

Za odlaganje platnenih pelena potrebna je plastična kanta s poklopcem ili wetbag (vrećica od nepropusnog PUL materijala). Kada smo van kuće, trebamo uz sebe imati manji wetbag u koji može stati nekoliko uprljanih pelena. Wetbag omogućuje čuvanje mokrih pelena na način da sprječava curenje tekućine i širenje neugodnog mirisa.

Pelene u koje je dijete samo mokrilo može se, ali i ne mora, ispirati prije odlaganja u kantu. Pokakane pelene obvezno se moraju isprati u mlakoj vodi. Kako bismo si olakšali ovaj korak, možemo koristiti linere koje samo zajedno s kakicom bacimo u wc školjku ili smeće.

Savjet više: Odlično rješenje protiv mrlja su:
1. Žučni sapun za mrlje (jeftin, a izrazito efikasan borac protiv mrlja)
2. Ispiranje u hladnoj ili mlakoj vodi (nikako vrućoj)
3. Sunčanje pelena koje imaju mrlje – vjerovali ili ne, sunce najbolje izvlači mrlje

Postoji više opcija za čuvanje uprljanih pelena:

  • Čuvanje “na suho” – uprljane platnene pelene isperemo, posušimo na štriku ili odložimo u kantu s poklopcem (ili veliki wetbag) i ostavimo da čekaju pranje.
  • Čuvanje u vodi – uprljane platnene pelene isperemo i čuvamo u kanti s vodom i malo deterdženta. U ovom slučaju vodu u kanti nužno je mijenjati na dnevnom nivou dok čekaju pranje.

Metoda čuvanja “na suho” se više preporuča jer čuvanje u vodi može dovesti do oštećenja tkanina i gumica u platnenim pelenama.

Prljave pelene bilo bi najbolje prati svaki drugi dan. U slučaju da ih sušimo na štriku i čuvamo potpuno suhe, možemo ih prati nešto rjeđe, ovisno o tome koliko ukupno pelena imamo.

2. Coveri

Samo se pokakani coveri (zaštitne gaćice) ispiru odmah i odlažu za pranje, ostali se mogu koristiti više puta.
Covere koji čekaju pranje najbolje je držati zasebno od mokrih pelena kako bi se izbjeglo oštećivanje PUL materijala. Potrebno ih je čuvati na suho, nikako uronjene u vodu.

Kako prati i sušiti pelene i covere?

1. Pranje pelena i covera

Pelene i covere potrebno je prati na 60°C i na smanjenoj centrifugi (ne iznad 800 okretaja). Na ovaj se ubijaju bakterije i gljivice, a čuvaju tkanine.

Pranje pelena započinjemo ciklusom predpranja, a završavamo dodatnim ciklusom ispiranja kako bismo osigurali da je deterdžent u cijelosti ispran.
Primjena omekšivača se izbjegava jer on smanjuje upojnost pelene i može iziritirati osjetljivu dječju kožu. Praškasti deterdženti su se u praksi pokazali bolji od onih tekućih jer se puno bolje ispiru i u svom sastavu ne sadrže dodatak omekšivača. Za doziranje praška treba se pridržavati uputa na deklaraciji.

Umjesto omekšivača moguće je u pretinac za omekšivač uliti malo octa s par kapi eteričnog ulja. Ocat omekšava vodu i ne ostavlja nikakav miris na svježe opranom rublju. Ovdje jedino treba biti oprezan u slučaju da su pelene koje peremo šivane od bambus tkanine. Ocat može štetno djelovati na nju te ga u ovom slučaju treba izbjegavati.

Savjet više: Kako bi se izbjeglo oštećivanje materijala, svi drukeri na pelenama i coverima moraju se raskopčati prije stavljanja u pranje. Covere je dodatno moguće zaštititi na način da ih se pere unutar mrežastih vrećica koje služe za pranje osjetljivog rublja.

Nevezano za platnene pelene, uvijek je bitno redovno održavati higijenu perilice za rublje. Perilicu je potrebno čistiti na način opisan u njezinim uputama.

2. Sušenje pelena i covera

Platnene se pelene mogu sušiti na zraku ili u sušilici rublja na srednjoj temperaturi. Pelene osušene u sušilici znatno su mekše od onih osušenih na zraku, no treba imati u vidu da sušilica ipak skraćuje vijek trajanja pelene isto kao i sve druge odjeće.
Ukoliko nam se pelene osušene na zraku učine grubima, možemo ih omekšati trljanjem. No, ne trebamo se brinuti da će ovakve pelene biti pregrube za dječju guzu jer će one vrlo brzo omekšati čim se stave i ugriju na guzi.

Coveri se ne smiju sušiti u perilici niti izlagati direktno na jako sunce. Ovakvo nešto nije ni potrebno budući je većina covera suha već za nekoliko minuta ili sat vremena najviše.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *