Predrasude o platnenim pelenama

Predrasude su samo posljedica neznanja i straha od nečega što je drukčije i što nam je nepoznato

Blog Platnene pelene - post Predrasude o platnenim pelenama - fotografija zamišljene žene koja ima puno upitnika iznad glave


U životu se svi susretnemo s brojnim predrasudama, neovisno o tome kako izgledamo, kako se ponašamo, što radimo, s kim se družimo i slično. Predrasude najčešće nastaju kao posljedica neznanja i straha od nečega što je drukčije i što nam je nepoznato.
U nastavku navodim neke od češćih predrasuda prema platnenim pelenama i pojašnjenja kojima ću, nadam se, razbiti te iste predrasude.

Predrasuda 1. Živimo u 21.stoljeću, zašto bismo se u moderna vremena vraćali na platnene pelene?

Ovo je predrasuda na koju se vjerojatno najčešće susreću roditelji koji se odluče na platnene pelene. Da, živimo u 21.stoljeću i koristimo brojne stvari koje nam s jedne strane prividno olakšavaju, a s druge strane ugrožavaju zdravlje. Jednokratne pelene jedan su od najvećih zagađivača okoliša, za njihovu je razgradnju potrebno oko 500 godina i one u svom sastavu sadrže različite kemikalije koje su kontinuirano u doticaju s kožom bebe.
Živimo u vremenima jačanja potrebe za povratkom prirodi, onom izvornom. Postajemo osvješteniji kada je riječ o tome kakvu hranu konzumiramo, kakve proizvode za njegu koristimo, kakve materijale nosimo, koliko se krećemo. “Moderno” svakako nije istoznačnica sa zdravim i boljim.


Predrasuda 2. Primjena platnenih pelena oduzima previše vremena.

Primjena platnenih pelena ne oduzima puno više vremena od primjene jednokratnih. Platnene pelene izgledaju i postavljaju se poput jednokratnih. Razlika je u tome što uprljane pelene umjesto u smeće ostavljamo u kantu/vrećicu/na štrik da čekaju pranje. Jedini dodatni posao odnosi se na pokakane pelene koje je prije pranja potrebno isprati. No, i tu postoji rješenje – lineri, papirići koji se stave na pelenu, koji propuštaju mokraću, a zadržavaju kakicu. Lineri se samo zajedno s kakicom bacaju u wc školjku ili u smeće (ovisno o njihovoj vrsti i razgradivosti).
Platnene pelene se nakon pranja ne peglaju, već samo spreme i ponovno koriste jednostavno kao i jednokratne pelene.


Predrasuda 3. Tko bi želio iskuhavati i peglati platnene pelene kao što su to davno radili naši roditelji?

Nema nikakve brige, platnene pelene nije potrebno ni iskuhavati, niti peglati. Potrebno ih je prati na temperaturi 60° što je dovoljno za uklanjanje nečistoće i ubijanje bakterija. Peglanje nije potrebno, ono čak može dovesti i do smanjene upojnosti materijala.


Predrasuda 4. Bebama smetaju platnene pelene, vruće im je u njima.

Upravo suprotno – u jednokratnim pelenama dolazi do zagrijavanja spolnih organa za jedan stupanj što osobito nepovoljno utječe na plodnost dječaka. Dječja koža na jednokratne pelene često zna reagirati osipima budući se u njima nalaze brojne kemikalije.
Ovakvi su osipi znatno rjeđi kod primjene platnenih pelena te većina roditelja nema potrebu koristiti nikakve kreme za pelensko područje. Primjenjuje se samo redovita osnovna higijena – pranje i prozračivanje pelenskog područja.


Predrasuda 5. Platnene pelene smrde

Ovo je također upravo suprotno. Kada je dijete zdravo, mokraća ne bi trebala imati nikakav izražajan miris. Mokra platnena pelena nema nikakav poseban ili neugodan miris, dok se u jednokratnim pelenama počinje javljati jak miris odmah čim dijete počne mokriti. Taj miris nije miris urina (kako to roditelji misle), već miris kemijskog spoja koji nastaje spajanjem urina s kemikalijama u peleni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *