7 savjeta za početnike

Iako na samom početku možda zvuči malo komplicirano, primjena platnenih pelena se vrlo lako svlada i brzo plane ljubav prema tom platnenom šarenilu

Blog Platnene pelene - post 7 savjeta za početnike - fotografija malenih stopala novorođenčeta u rukama njegovih roditelja


Dobro došli u šareni svijet platnenih pelena! U nastavku navodim sve ono što je meni na samom početku bilo korisno te sve ono što možda nisam znala, a voljela bih da jesam.

1. Samo polako i opušteno, nema žurbe

Kada se krene čitati o platnenim pelenama ili pričati s nekim iskusnim korisnikom, imamo osjećaj da smo se pogubili u puno čudnih i nepoznatih pojmova i sve nam se čini komplicirano. No, nema straha ni brige, sve se u kratkom vremenu lako pohvata. Ova je stranica između ostalog i nastala s ciljem davanja jasnog i jednostavnog pregleda svega.

2. Uključite se u Facebook grupe i forume

Za bilo kakva pitanja i nedoumice uvijek lako i brzo možete pronaći odgovor od drugih mama i tata koje koriste platnene pelene na Facebooku i Forumima. Na Facebooku postoji grupa Moderne pelene pelene u kojoj možete pronaći puno korisnih informacija. Ne ustručavajte se, pitajte sve što vas zanima.

3. Nemojte odmah kupiti kompletan set platnenih pelena

Nemojte se zalijetati i na samom početku kupiti od jednog proizvođača 20-30 pelena i nekoliko zaštitnih gaćica. Na ovaj način može vam se dogoditi da vam baš taj model ne odgovara te ćete se razočarati i možda čak početi razmišljati o odustajanju od platnenih pelena. Uzmite od različitih proizvođača (“teta šivalica”) po jedan primjerak i onda ćete na bebi vidjeti koji vam model najbolje odgovara te tada lako možete kupiti još.

4. Ne zazirite od kupovine iz druge ruke

Nemojte biti skeptični prema kupovini platnenih pelena iz druge ruke. Na ovaj način možete kupiti očuvane rabljene pelene ili kompletno nove koje možda nekome nisu odgovarale, ali su zato savršene za vašu bebu. Na ovaj način možete prilično uštedjeti. Isto tako, one pelene koje vam ne odgovaraju oglasite i prodajte dalje.

5. Male bebe i velike platnene guze

Kada kući stigne malena mrvica od 3 kg, a možda i manje, ni sami ne možemo vjerovati kako je mala. Čudimo se, gledamo joj ručice, malenu odjeću i sve se pored nje čini veliko. Za ovako malene bebe postoje NB (new born) platnene pelene koje su malene i savršeno pristaju bebici. Budući ovakve pelene beba brzo preraste, veliki se broj roditelja odlučuje za kupnju univerzalnih platnenih pelena koje se koriste od rođenja do kraja pelenaštva.
Tada nas iznenadi “velika” bebina guza i pitamo se smeta li to bebici. Nema nikakve brige, kako beba raste, tako svakim danom ta pelena postaje “sve manja”.

6. Bebe rastu i vaše se preferencije mijenjaju

Nakon što isprobamo više modela platnenih pelena, pronaći ćemo svoje favorite dok nam neki drugi nikako neće odgovarati. Kako bebe rastu, tako se mijenja i njihova fizionomija. Nemojte se iznenaditi ako vam s vremenom postanu najdraže neke pelene koje vam na početku nisu odgovarale.

7. Platnene pelene koristite kako god vama to odgovara

Nemojte se opterećivati time kako drugi roditelji koriste platnene pelene, vi ih koristite onako kako vama i vašoj bebi najbolje odgovara.
Neke mame od prvog dana kreću s primjenom platnenih pelena, a drugima je zgodnije krenuti nakon što otpadne pupak ili kasnije, kad se malo oporave od poroda. Neke mame koriste isključivo platnene pelene, a druge kombiniraju platnene i jednokratne. Vi koristite platnene pelene i uživajte u njihovom šarenilu upravo onako kako to vama odgovara, bez ikakvog pritiska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *