4 razloga zašto koristiti platnene pelene

Platnenim pelenama osiguravamo zdravo odrastanje svojoj bebi, čišći okoliš i manje otpada, a uz to i štedimo novac


1. Platnene pelene su zdravije za bebe

Blog Platnene pelene - post 4 razloga zašto koristiti platnene pelene - fotografija novorođenčeta koje mirno spava

Gotovo svi proizvođači jednokratnih pelena nastoje nas u reklamama uvjeriti da su njihove pelene nježne i ugodne za bebinu kožu te joj osiguravaju suhoću i do 12 sati.
No, dovoljno je samo pročitati koji je sastav tih istih pelena kako bismo vidjeli koliko se kemije nalazi u njima. Tada uviđamo da je tih “do 12 sati suhoće” u stvari pola dana koje beba provede u različitim gelovima i kuglicama.
Platnene se pelene izrađuju od prirodnih materijala (najčešće pamuka i bambusa) koji ne iritiraju bebinu kožu i omogućuju joj da diše.2. Platnene pelene smanjuju zagađenje okoliša

Jednokratne pelene visoko su na listi zagađivača okoliša. Dijete u prosjeku u pelenama provede oko 2 i pol godine, odnosno oko 900 dana.
Dnevno potroši 6-8 pelena, što nas dovodi do vrtoglavih 6.000 i više bačenih pelena po samo jednom djetetu. Za razgradnju jedne jednokratne pelene potrebno je 500 godina.
Za platnene pelene ne možemo reći da uopće ne zagađuju okoliš jer su za njihovo održavanje potrebna 2-3 dodatna ciklusa pranja tjedno. No, s druge strane, platnene se pelene ne bacaju, nego ih se višestruko može koristiti kroz cijeli pelenaški staž više djece.


3. Platnene pelene su ekonomičnije

Blog Platnene pelene - post 4 razloga zašto koristiti platnene pelene - fotografija nagomilanih novčića koje štedimo primjenom platnenih pelena

Platnene pelene su znatno povoljnije u odnosu na jednokratne pelene. Za vrijeme cijelog pelenaškog staža potrebno je oko 6.000 jednokratnih pelena. Prosječna cijena jedne jednokratne pelene iznosi oko 1,7 kn. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da za jedno dijete na pelene potrošimo 10.000 kn. Obitelji koje imaju više djece na pelene u totalu potroše 20.000 kn, 30.000 kn i više.
Ukupna inicijalna investicija u platnene pelene najčešće iznosi od 1.000 do 3.000 kn plus potrošnja struje i vode koja se poslije koristi za njihovo održavanje. U slučaju kupovine rabljenih pelena, ovaj je trošak još niži. Također valja napomenuti da su platnene pelene dodatno isplativije za roditelje koji planiraju imati više djece jer isti set pelena može se koristiti za sve.


4. Djeca koja koriste platnene pelene ranije se odviknu od pelena

Blog Platnene pelene - post 4 razloga zašto koristiti platnene pelene - fotografija vesele bebe koja sjedi na kahlici i smije se

Kroz praksu se pokazalo da se djeca koja koriste platnene pelene ranije odviknu od pelena.
Navedeno najvjerojatnije proizlazi iz činjenice da jednokratne pelene daju lažni osjećaj suhoće zbog kojeg djeca ne povezuju mokrenje s vlažnom pelenom koja je rezultat mokrenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *