Platneni proizvodi za žene

Platneni svijet nije namijenjen samo bebama, već i njihovim mamama, ženama i djevojkama općenito. Primjena platnenih proizvoda čini dobro za naše zdravlje, ali i okoliš.

Iako je ova web stranica posvećena bebama i platnenim pelenama, nikako ne bi bilo dobro zaboraviti i na njihove mame, odnosno žene i djevojke općenito. 🙂
Pelene su samo jedna od kategorija platnenih proizvoda koje možemo koristiti i na taj način činiti dobro za svoje zdravlje i planet na kojem živimo.

Platneni ulošci

Jednako kao što su platnene pelene odličan izbor za bebinu kožu, tako su i platneni ulošci idealni za žene.

Oni se uglavnom sastoje iz 3 dijela:

  1. Na strani koja ide do tijela nalazi se neki od prirodnih materijala (npr. pamuk, bambus, mako,…)
  2. U sredini se nalazi dodatno pojačanje za bolje upijanje tekućina
  3. Na donjoj strani (koja ide na gaćice) nalazi se PUL materijal koji omogućuje zadržavanje tekućine unutar uloška i sprječava curenje

Platneni se ulošci kopčaju drukerima. Njihov izgled i cijeli proces postavljanja je gotovo identičan jednokratnim ulošcima.
Ono što ih čini neusporedivo boljima je to što su:

  • nježni prema koži i ne sadrže kemikalije,
  • idealni i za one koji na jednokratne uloške reagiraju iritacijama,
  • nemaju nikakav neugodan miris kao što je onaj koji kod jednokratnih uložaka nastaje kao spoj kemikalija i menstrualne krvi,
  • minimalan vijek trajanja im je 5 godina,
  • smanjuju gomilanje otpada i dodatno zagađivanje okoliša,
  • uvijek ih imate doma, ne može se dogoditi da vas “oni dani” ulove nespremnu.

Dolaze u različitim dimenzijama, debljinama, uzorcima i s različitim namjenama. Osnovna podjela platnenih uložaka je ona na nemenstrualne i menstrualne. Nemenstrualni najčešće dolaze bez PUL materijala jer nisu namijenjeni za upijanje tekućine. Svi menstrualni dolaze s PUL materijalom i razlikuju se uglavnom prema duljini i debljini (duljina se kreće od 20 cm do 35 cm ovisno o potrebama i jačini krvarenja).

Platnenih uložaka je potrebno imati u onom broju u kojem mjesečno potrošite jednokratnih uložaka.

Platneni ulošci se nose u wetbagovima, čisti u jednom pretincu, iskorišteni u drugom, nepropusnom pretincu.

Iskorištene uloške je potrebno dobro isprati u hladnoj/mlakoj vodi i ostaviti u lavoru s vodom i malo deterdženta da čekaju do pranja. Ako čekaju više dana, vodu je potrebno mijenjati na dnevnom nivou.
Ulošci se ne trebaju nužno čuvati u vodi, mogu čekati pranje i “na suho”.

Platneni ulošci peru se na 60°C i na centrifugi do 800 obrtaja kako bi se sačuvao materijal. Uvijek je dobro uključiti dodatno ispiranje.
Sušiti se mogu na zraku ili u sušilici. Treba imati u vidu da sušenje u sušilici smanjuje njihov vijek. Ovo zadnje, neovisno o platnenim ulošcima, vrijedi za sve tkanine koje se suše u sušilici.

Jastučići za dojilje

Blazinice za umivanje i čišćenje lica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *